– En grønn kaffe, takk

Kaffe Latte, Kaffe Mocca, Sweet Chili og After Eight. Espresso, Cortado og Cappuccino. Kaffe er mer enn en kanne Friele frokostkaffe fra Moccamasteren.

TEKST OG FOTO: SARAH ELISE FALKEID

Baristaen ser dog gjerne at kaffen er svart, fordi melken ”ødelegger” den gode aromaen.

Uansett hva du liker å ha i koppen din – i år kan du utforske edle dråper økologisk julekaffe fra Sør-Amerika på Julemarkedet.

  • Her er det ingen tilsetning eller aromatisering, sier kaffebrenner Christian Nistad (35). – Den kommer rett fra gården til bonden i Guatemala.

Christian Nistad (35) driver Haugesunds eneste kaffebrenneri.

KAFFEAVHENGIG

Første mai i år fulgte han drømmene sine, og startet selskapet Nistad Mikrobrenneri. Han jobber dedikert i det små, og brenner bønner fra Honduras, Colombia, Etiopia, Costa Rica og Guatemala hjemme på kjøkkenet sitt. For ham er det viktigere å holde kvaliteten høy enn å øke kvantiteten.

  • Mine ambisjoner er å levere god, fersk kaffe, sier 35-åringen fra Haugesund.

Du har kanskje smakt kaffen hans allerede. Tidlig i prosessen inngikk Christian et samarbeid med Naturbakst, og kaffen hans selges nå i kopp og i pose på Kaffistuå, helt sør i gågata. I tillegg har han bedriftskunder som abonnerer på kaffen hans via bloggen kaffeavhengig.no.

BRYGGEKUNST

Besøker du Nistad Mikrobrenneri på Julemarkedet i år kan du også kanskje lære noe nytt. Christian ønsker å dele sin pasjon for god kaffe med ulike smaksprøver. For i tillegg til julekaffen brenner han lyst og mørkt, som han sier, og har fem ulike typer han vil presentere.

  • Jeg kommer også til å benytte ulike bryggemetoder, og vise folk hvordan en enkelt kan lage ”fancy” kaffe hjemme.

MILJØBEVISST

Den lille bedriften har stort fokus på miljø, og kjører en gjennomgående grønn profil.

  • Visste du at pappkrus består av 20 prosent plast, spør Christian.

De fleste har en favorittkopp hjemme. En som de gjerne bruker igjen og igjen. Som ikke blir vasket før den har så mørke vegger oppi at en spåkone kunne sagt all verdens om koppeiers fremtid.

  • Ta den med, oppfordrer kaffebrenneren, som slår av 10 kroner på kaffen dersom du har med egen kopp. – Da sparer vi sammen miljøet for mye unødvendig forurensing, sier han.

 

Facebooktwittermail